Yogyakarta, ook wel Jogja in de volksmond, is een stad in het midden van het eiland Java. Het is een levendige stad waar je totaal het Azië-gevoel krijgt. Waarom dan? Scootertjes scheuren door de stad, er wordt op straat gegeten, riksja’s rijden rond om je van A naar B te brengen… dat soort dingen. Verder is het merkbaar dat het een Nederlandse kolonie is geweest. Niet alleen aan de gebouwen is dat te zien, maar op reclameborden staat bijvoorbeeld “promosi, komputer for sale”. Twee volle dagen is genoeg om een goed beeld te krijgen van de stad. En als je er dan bent, sla deze zes dingen niet over!

SNEL NAAR 👇🏼
1. Bekijk de zonsopgang vanaf de Borobudur
De Borobudur is het grootste Boeddhistische monument ter wereld. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant en de bovenste drie zijn rond. In de stoepa’s zitten Boeddha’s verstopt en wie deze aan kan raken heeft eeuwig geluk. Zeggen ze. Het complex ligt zo’n 45 kilometer (90 minuten rijden) buiten het centrum van Yogyakarta. Je kan een tour boeken, maar je kan ook makkelijk met een Grab-taxi erheen. Om de zonsopgang te zien moet je ervoor zorgen dat je uiterlijk om 04.30u bij Manohara Resort bent. Hier koop je je entreeticket voor 475.000 IDR. Vergeet geen legitimatiebewijs mee te nemen. Je krijgt een zaklampje en naderhand ruil je deze in voor een souvenir. Tot slot kun je aanschuiven bij het ontbijtbuffet. En dan verder nog hopen dat je ook daadwerkelijk een zonsopgang ziet…
2. Ga naar het Paleis van de Sultan (Kraton Yogyakarta)
In het midden van de stad bevindt zich de Kraton van de Sultan. Bezoek deze plek als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en het leiderschap. Let er wel op dat er twee ingangen zijn. Bij de ene betaal je 7.000 IDR en bij de andere 15.000 IDR. Je moet die van 15K hebben. Hier kun je veel meer zien en krijg je een beter beeld. De eerstgenoemde is vergane glorie. Loop vanuit het Paleis door smalle steegjes langs kinderschooltjes naar de volgende highlight en dat is..

3. Bezoek het Water Castle (Taman Sari)
Het waterkasteel werd door de Sultan gebruikt om te baden. Loop er lekker even rond en bekijk de combinatie van Nederlandse en Javaanse architectuur. Op het complex vind je ook een koffietentje waar ze “Kopi Luwak” verkopen. Dit is de duurste koffie ter wereld. De Luwak, een katachtige, eet namelijk koffiebessen. Deze kunnen niet worden verteerd, dus worden in zijn geheel weer uitgekakt. De bonen worden vervolgens verzameld, gewassen en verwerkt door koffieboeren. Zin om het te proberen? Een koffietje daar kost rond de vijf euro.

4. Zoek naar de Underground Mosque (Sumur Gumling)
Het is even zoeken naar deze ondergrondse moskee, maar dan heb je ook wat. De Sumur Gumling is onderdeel van het Taman Sari complex. Het is al bijzonder dat deze moskee ondergronds is, maar de drie trappen die een piramide en daarmee het midden van de moskee vormen is een tof aanzicht.

TIP: Ga wat drinken of lunchen bij Water Castle Café. Dit is een restaurantje dat wordt gerund door een familie. Het lijkt alsof je bij de mensen thuis in de huiskamer zit. Op de foto lijkt het een troepje, maar dat valt reuze mee. Zó leuk! Voor een prikkie heb je een heerlijk Indonesisch bordje voor je staan.

5. Slenter over Jalan Malioboro
Deze straat is de hoofdstraat van de stad. Langs beide kanten vind je kraampjes met daarachter winkels. Ideaal als je nog iets nodig hebt. Het is leuk om een keertje doorheen te lopen, maar geen ramp als je het zou missen. Aan het eind van de Malioboro street bevindt zich het Paleis van de Sultan. Ook Fort Vredeburg ligt aan de Malioboro Street. Dit fort is gebouwd door de Nederlanders tijdens de kolonisatie om de Nederlandse gouverneur te beschermen.

6. Huur een scooter en trek erop uit
In eerste instantie denk je wellicht: ben jij gek? Ik stap echt niet zelf op een scootertje om ook als een gek mee te gaan in het verkeer. Enige scooterervaring is wel handig, maar verder is het heel goed te doen. De wegen bestaan voornamelijk uit drie stroken waarbij er één speciaal voor scootertjes is en er zijn nauwelijks gaten of kuilen in de weg. Tik “Becici Peak” en “Bukit Panguk Kediwung” en rijd daarlangs op weg naar het strand. Je komt dan langs een nationaal park met schitterende viewpoints en leuke fotospots. Om bij het strand te komen tik je “Taman Gumuk Pasir” in. Als je een drone hebt, neem die dan mee..
Waar eten in Yogyakarta?
De straat “Jalan Prawirotaman” is dé straat als het aankomt op restaurantjes en barretjes. Gezellig happen met livémuziek? Bestel een lekker sateetje bij de Satébar. Verder kun je heerlijk lokaal eten bij Warung Heru. Bij ViaVia was er geen plaats meer waardoor ik de keuken niet heb kunnen proberen, maar ik kan me niet voorstellen dat je daar niet lekker zit te eten. Voor een gezellig drankje na het eten moet je binnenlopen bij Agenda.

Hoe kom je in Yogyakarta + vervoer in de stad
Er zijn goede vliegverbindingen met de rest van Indonesië, maar ook vanuit Singapore is het slechts tweeenhalf uur vliegen. De airport ligt niet ver van het centrum. Daar kom je met een Grab-taxi gemakkelijk en zonder diep in de buidel te tasten. Verder heeft de stad een treinstation met verbindingen naar andere plaatsen in Java. Zelf pakte ik de trein van Yogyakarta naar Malang. Afhankelijk van waar je ho(s)tel zit, kun je het beste een grab bestellen. Dat is de voordeligste optie. Ook kun je voorin een riksja stappen.
