Italië… La Bella Vita! Ja dat klopt, maar er zijn ook simpelweg een aantal dingen die je gewoon niet moet doen als je in het land van de overheerlijke pizza, pasta, pane, limoncello en vino bent. Artikelen op solontravel.nl zijn altijd mede gebaseerd op eigen ervaring en dat geldt ook weer voor deze. Ja, dat was soms wel een beetje jammer ja, maar goed. Lees en leer! Deze 5 dingen moet je absoluut niet doen in Italië.
1. Brusketta & njokkie niet bruschetta & gnosjie
Oma Bertolli komt nog net niet woedend met een deegroller de keuken uitrennen. Toen ik vorig jaar een maandje in een heerlijk klein Italiaanse dorpje bij een lokale familie woonde, leerde ik al snel dat het ngokkie is en niet gnosjie. Ng spreek je dan uit als een ng van het woord tong. Snap je ‘m? Op een terras in Milaan bestelde ik bruschetta. De wenkbrauw van het meisje dat de bestelling opnam ging omhoog en vroeg of ik brusketta wilde. Ja, lekker! Doe dat dan maar. Dus, bij deze… beetje temperament toevoegen en niet oer-Hollands uitspreken al die Italiaanse lekkernijen.
2. Ticket voor openbaar vervoer niet stempelen
Waar je in sommige landen nog wel eens de gok kan wagen om zwart te rijden, moet je dat in Italië absoluut niet doen. Eigenlijk sowieso niet, slecht voor je karma. Maar goed, je kan niet ontkennen dat je het nog nooit hebt gedaan of geprobeerd, toch? Anyway, in Italië krijg je een boete van minstens 50 euro. Daar kan nog wat bovenop komen afhankelijk van de afstand die je aflegt. Zonde, want je kan kan daar best een lekkere borrelplank met een goed glas wijn van bestellen en dat is dan een stuk beter besteed. Ik werd afgelopen weekend in Milaan op de bon geslingerd. Niet omdat ik geen ticket had gekocht, nee deze was niet gestempeld en dan is jouw vervoersbewijs niet geldig. Sad!
3. Pasta snijden
Een pasta met alleen wat truffel of tomaat klinkt in Nederland behoorlijk onaantrekkelijk. Zo weinig ingrediënten? Smaakt dat überhaupt ergens naar? Ja sorry, maar mij maak je over het algemeen in Nederland niet bepaald blij met een bord pasta. In Italië geldt: less is more. Daar verander ik ineens in zo’n irritant mens die wel tien keer tijdens het eten moet zeggen hoe lekker het is. Maar goed… dan staat er dus zo’n heerlijk bord tagliatelle al tartufo voor je neus, en dan? Begin nooit te snijden. Gebruik ook liever je lepel niet. Nee, begin aan de zijkant van je bord en draai rondjes zodat de pasta zich om je vork wikkelt. Omdat je aan de zijkant begint, krijg je niet meteen een hele homp aan je vork. Oefening baart kunt. Bijkomend voordeel: het is een zeer prettige oefening.
4. Cappuccino bestellen na 11.00u ’s ochtends
Je krijgt geen straf als je het wel doet en zeker op toeristische plekken zullen de Italianen er al wel aan gewend zijn geraakt, maar een cappuccino is iets voor in de ochtend. Omdat het in vergelijking met een espresso veel melk bevat, kan het eten van de lunch niet goed worden verteerd. Om die reden drinken ze een espresso. Dus wil je je aanpassen aan de Italiaanse levensstijl? Eerst een cappuccino en dan een ontbijtje met taartjes en koekjes. Meer cappuccino’s worden er niet gedronken.
5. IJsblokjes in je wijn doen
Oke, dit heb ik nooit gedaan, want als wijnliefhebber vind ik dit ook geen strak plan. Het idee alleen al doet bij iedere wijnliefhebber pijn in z’n hart, maar bij een Italiaan al helemaal. De regel is simpel: je doet gewoon nooit, maar dan ook echt nooit, ik herhaal nooit ijsblokjes in je wijn. Begrepen? Ook niet als je puffend met 35 graden op het terras zit oke?
2 comments
Superleuk! Offe…. Mag dit ook niet?
Grazie mille! Jij mag dat wel!