Een reisroute door Nieuw-Zeeland bepalen kan zowel makkelijk als moeilijk zijn. Het is makkelijk, want je kan dit niet fout doen. Nieuw-Zeeland heeft ontelbaar veel mooie plekken. Om die reden slaagt jouw rondreis sowieso wel. Waarom is het dan ook moeilijk? Nou, als je ongeveer 3 tot 4 weken voor beide eilanden hebt, moet je wel keuzes maken. En dat kan nog wel eens lastig zijn. Ik help je graag op weg met deze reisroute waarbij je circa 2,5 week op het Zuidereiland en 1,5 week op het Noordereiland spendeert. Riemen vast? Let’s go!
Reisroute Nieuw-Zeeland
Christchurch – Tekapo – Mount Cook – Queenstown – Wanaka – Franz Josef – Abel Tasman National Park – Blenheim – Picton – Wellington – Tongariro – Taupo – Rotorua – Coromandel – Auckland
Christchurch
Christchurch is de stad die in 2011 hard is getroffen door een aardbeving. Dit is nog steeds goed merkbaar. Zo zijn sommige gebouwen nog totale bouwvallen. Desondanks hangt er een prettige sfeer in de kleine stad. Een gevoel van samenhorigheid. Hippe hotspots schieten als paddestoelen uit de grond. Ze doen ontzettend hun best om de stad weer op te bouwen. In dit artikel lees je mijn tips voor Christchurch.
Lake Tekapo
De weg vanuit Christchurch is nog niet zo supermooi, maar zodra je in de buurt komt van Lake Tekapo verandert het landschap enorm. Plots zie je een superblauw meer schitteren in de zon. Dat is Lake Tekapo! Je rijdt erlangs en je hebt helemaal het gevoel in Nieuw-Zeeland te zijn… de bergen op de achtergrond. Bij het schrijven alleen al begint het weer te kriebelen. Stop zeker even bij het kerkje “Church of the Good Shepherd“. Ongelofelijk, zó mooi!
TIP: Slaap een nachtje bij Lake Edge Holiday Park. Prachtige (kampeer)plek!
Mount Cook
Vanuit Lake Tekapo rijd je over een bizar mooie weg door naar Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland (3.724 meter). Het is maar een kilometertje of 80. Niet zo ver dus. Neem lekker de tijd voor dit ritje. Je rijdt namelijk een heel stuk langs Lake Pukaki. Adembenemend mooi! Wanneer je in Mount Cook National Park aankomt heb je verschillende opties. Ik kan aanraden om een nachtje te overnachten in het National Park. Dit zijn echt hoogtepunten als het aankomt op slaapplekken. Kijk maar eens naar deze camping. DOC campings zijn van de overheid en daarom dus vaak goedkoper dan andere campings. Daarbij komt dat je dan ín een National Park slaapt in plaats van erbuiten en dat betekent weer toplocatie. Win-win-win!
TIP: Kijk eens naar DOC Campgrounds. Deze campings zijn van de overheid en voor een klein prijsje sta je op een prachtige locatie midden in de natuur.
Hikes Mount Cook
Er zijn verschillende tracks die je kan lopen in Aoraki/Mount Cook National Park. De DOC camping White Horse Hill is voor meerdere routes een startpunt. Zelf heb ik de “Hooker Valley Track” gelopen. Een makkelijke hike van een uurtje of drie waarbij je niet hoeft te klauteren en klimmen. Het is voornamelijk vlak. De track eindigt bij glacier lake waar je een waanzinnige view hebt op Mount Cook, Hooker Glacier en the Soutern Alps. Op zoek naar een overzichtje van alle mogelijke routes? Die vind je hier!
Queenstown
Terug naar de bewoonde wereld! Wellicht moet je jezelf hier een beetje op voorbereiden. Althans, dat had ik moeten doen. De laatste dagen spendeerde je midden in de natuur. Geen drukte, geen hordes toeristen en de frisse buitenlucht. Toen ik in Queenstown aankwam stond ik even in de file. Ik kon de auto niet parkeren… pfoe hier had ik even niet op gerekend. Ik moest even schakelen. Queenstown is wel een stad waar je van alles hebt en waar de adrenaline gemakkelijk door je aders kan gieren. Reserveer een hotel/camping tijdig. Een aanrader is Blue Peaks Lodge op 5 minuten lopen van het meer Wakatipu. Queenstown is een stad voor adrenaline junkies. Check deze toffe activiteiten hieronder. Wil je weten waarom en wat je er nog meer kan doen? Dat lees je hier!
Wanaka
Terug de natuur in, de rust en de ruimte. Het is vanuit Queenstown ongeveer een uurtje rijden naar Wanaka. Eén van de redenen waarom je naar Wanaka gaat, is waarschijnlijk omdat je de Roys Peak wil beklimmen. Dat doe je niet zomaar eventjes, dus ik geef je hier nog wat extra tips daarvoor. Veder vind je in Wanaka de meest gefotografeerde boom van heel Nieuw-Zeeland. Op Google Maps vind je ‘m ook op #ThatWanakaTree. Het bijzondere aan deze boom? Hij symboliseert hoop en uithoudingsvermogen. Chill lekker aan het meer (Lake Wanaka), bestel een ijskoud biertje bij Trout Cafe en enjoy the view! Een fijne plek om te overnachten is trouwens op camping Wanaka Lakeview Holiday Park.
De Haast Pass
Maak je klaar om wat kilometers te vreten. Gelukkig ben je nog steeds in Nieuw-Zeeland en is iedere kilometer die je aflegt puur genot. De weg van Wanaka naar Franz Josef is prachtig. De Haast Pass is een prachtig gebied en onderdeel van State Highway 6, de langste highway van Nieuw-Zeeland. Zorg voor een pitstop in het gebied Makaroa. Eén van de eerste waardevolle stops als je vanuit Wanaka naar Franz Josef rijdt. Je hebt er al korte wandelingen van 15 minuten waar je een goede indruk krijgt van het prachtige gebied. En geloof maar dat het anders is dan wat je ziet vanuit de auto. Verder is The Blue Pools Track absoluut een aanrader. Het pad is 1,5 kilometer heen en 1,5 kilometer terug. Goed te doen dus. Zoals de naam doet vermoeden is het water aquablauw en dat levert gewoon een prachtig plaatje op.
Wanneer je langs de weg een bordje ziet met daarop Thunder Creek Falls, moet je ook even stoppen. Deze 28-meter hoge waterval is de moeite waard en slechts 100 meter van de weg verwijderd. Houd er wel rekening mee dat er in de zomer gigantisch veel sandflies zijn. Goed insmeren dus. Een laatste punt wat de moeite waard is, is The Gates of Haast. Net na de brug kun je de auto parkeren en gewoon even lekker turen naar het helderblauwe water wat onder je door klettert en de imposante bergen in het gebied.
Franz Josef
In Nieuw-Zeeland kun je iets heel gaafs doen. Dat is namelijk met een helikopter naar een gletsjer vliegen. Vervolgens ga je op de gletsjer hiken en een paar uur later word je weer opgehaald en vlieg je terug naar het dorp. Toen ik hoorde dat dit kon én toen ik foto’s zag, dacht ik maar één ding: dit moet ik doen! Dit is dus mogelijk aan de westkust van Nieuw-Zeeland en in de dorpjes Franz Josef en Fox Glacier. Beide gletsjers zijn vergelijkbaar. De dorpjes zelf zijn wel verschillend. In Franz Josef vind je meer accommodatie en horeca gelegenheden. Hoef jij niet per se de helikopter in, maar wil je wel een glimp opvangen van de gletsjer? Vanuit het dorpje kun je naar de Franz Josef Glacier Car Park rijden en vanaf daar een stukje lopen. Dezelfde mogelijkheid heb je in het dopje Fox Glacier. Daar kun je ook de auto parkeren en een stuk wandelen richting de gletsjer. Je komt dan natuurlijk (vanwege veiligheid) niet zo dichtbij als dat je erop gaat hiken. Een andere wandeling die absoluut de moeite waard is, is Lake Matheson Walk. Je loopt een rondje van ruim 2,5 kilometer. Bij goed weer heb je een prachtige weerspiegeling in het water van de hoogste berg in Nieuw-Zeeland: Aoraki/Mount Cook. Stel nou dat het slecht weer is in een van de dorpjes, waag dan alsnog een poging, want ook al liggen deze plekken dicht bij elkaar, het weer kan er heel anders zijn. Mijn enthousiasme over de heli hike kan ik niet in de stukje proppen, dus alles wat je daarover wilt weten lees je in dit artikel!
Ergens langs de westkust
Tijdens mijn reisroute Nieuw-Zeeland had ik langs de westkust ontzettend slecht weer. Het weer is aan die kant van Nieuw-Zeeland nogal vaak slecht. Onthoud dat als het in het oosten goed weer is, het in het westen dan slecht is en vice versa. Dit komt door de bergen op het zuidereiland. Enfin, de heli hike waar ik me zo ontzettend op verheugd had, ging dus niet door en chagrijnig reed ik richting het noorden. Al gauw verandert je stemming, want ook tijdens slecht weer is de westkust van Nieuw–Zeeland de moeite waard. Stop bijvoorbeeld in Hokitika en ga naar Hokitika Gorge, bekijk de Pancake Rocks in Punakaiki en proef biertjes bij de locale bierbrouwerij Monteith’s in Greymouth, de grootste stad van de westkust. Meer informatie over wat je kan doen aan de westkust van Nieuw-Zeeland vind je hier!
Abel Tasman National Park
Abel Tasman is het kleinste Nationale Park van Nieuw-Zeeland, maar laat je niet misleiden door klein. Het is nog steeds behoorlijk groot. Je loopt namelijk niet in één dag van de ene naar de andere kant. Ik ben bij Tōtaranui het park ingegaan en wat is dit een fantastische, unieke plek. Kamperen is heel basic. De plek is te omschrijven als verschillende grasvelden met de mogelijkheid om koud te douchen, naar het toilet te gaan en te overnachten in iets wat je zelf hebt meegenomen grenzend aan het strand in een prachtig stuk natuur waar je ontzettend ver van de bewoonde wereld bent en waar dus ook geen signaal is, geen supermarktje, niks. Houd dat dus in gedachten als je hierheen gaat. Uiteraard heb ik tips over wat je allemaal kan doen in Abel Tasman National Park en die vind je hier.
Blenheim/Picton
Je bent bijna zover om de oversteek te maken naar het Noordereiland. Nog heel even kan je genieten van het ruige en avontuurlijke Zuidereiland. De regio waar Blenheim en Picton gelegen zijn heet Marlborough. En die regio ken je wellicht van de wijn. Onder andere een heerlijke frisse sauvignon blanc komt hier vandaan. Rondom Blenheim vind je wijnhuizen waar je lekker kan gaan proeven. Hoe dat precies in z’n werk gaat en waar je dan kan slapen lees je hier. Picton is als het ware de toegangspoort van het Zuidereiland. Het stadje zelf is niet zo boeiend, dus daar zou ik dan ook niet al te lang blijven hangen. Kun je beter wijn gaan proeven.
Ferry oversteek van het Zuider- naar Noordereiland (vervolg reisroute Nieuw-Zeeland)
Er is haast niet aan te ontkomen, de ferry oversteek tussen Wellington op het Noordereiland en Picton op het Zuidereiland En eigenlijk is dat helemaal zo erg nog niet, want deze oversteek van gemiddeld drie uur staat te boeken als één van de mooiste ferry overtochten ter wereld. Dat is vooral te danken aan de Marlborough Sounds. Dit is een doolhof van bergkammen, zeearmen, eilanden en baaien. Er zijn twee grote veerbootmaatschappijen die varen tussen beide eilanden; Interislander en Bluebridge. Samen zijn ze goed voor ruim 20 overtochten per dag. Dit is wel afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Check hier de vaarschema’s en reserveer eenvoudig je ticket. Doe dit tijdig om kosten te besparen.
Wellington
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Dat betekent niet dat het ook de grootste stad is. Dat is namelijk Auckland. Wel is wellington uitgeroepen tot dé culturele hoofdstad. Dat is natuurlijk niet voor niets. Je kan je gerust twee volle dagen vermaken in deze stad. Op zoek naar een handige city guide? Deze vind je hier!
Tongariro
Het is vanuit Wellington ongeveer 350 kilometer rijden naar Tongariro. Zorg dat je nog wat boodschappen hebt gedaan en dat je auto of camper weer vol is getankt. Tijdens deze rit van ruim vier uur wil je onderweg natuurlijk een keer stoppen. Je kan dat bijvoorbeeld in Foxton doen. Dit is een superklein dorpje waar ‘Dutch oven’ zit. Alhoewel ik een hekel heb aan Nederlandse tenten in het buitenland, was een kroketje na ruim jaar reizen erg lekker! Uiteraard hebben ze er ook pannenkoeken en staat er een molen. Best een leuke stop. In Tongariro is eigenlijk niets te doen, behalve natuurlijk de welbekende wandeltocht de Tongariro Alpine Crossing. Dit is een van de meest mooie hikes die ik er heb gedaan en mag je niet missen tijdens jouw reisroute Nieuw-Zeeland. Alle informatie daarover, lees je hier!
Taupo
Omdat je vroeg aan de hike begint, ben je ook weer redelijk op tijd klaar. Je hebt dan zeker nog wel een halve dag voor je, dus de vraag is wat je dan gaat doen. Ik besloot dus om naar Taupo te rijden. Dat was maar 70 kilometer. Taupo ligt op een prachtige plek aan de oever van Lake Taupo. Dit is het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Ik heb heerlijk aan het meer gelegen, een biertje gedronken op een zonnig terras en vond een mooi plekje op een camping. Uiteraard valt er meer te doen in Taupo en dat lees je in dit artikel met tips over Taupo!
Rotorua
Een plek die je zeker niet mag ontbreken in deze ultieme reisroute door Nieuw-Zeeland is de stad Rotorua. De stad is gebouwd op één van de meest thermische gebieden van het land en dat ruik en zie je. Het levert waanzinnige, kleurrijke landschappen op, maar je zal ook met een opgetrokken neus rondlopen door de sterke zwavellucht die er hangt. Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is een geothermisch park op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Rotorua. Je vindt hier felgekleurde meren, sinkholes met alle kleuren van de regenboog en het wereldberoemde ‘Champagne Pool’. Absoluut heel tof om naartoe te gaan.
Coromandel
Op circa 2,5 uur rijden van Auckland aan de oostkust van het Noordereiland vind je het schiereiland Coromandel. Hier vind je spectaculaire landschappen, schilderachtige baaien en weelderige regenwouden. De weg ernaartoe duurt wel even, want het is behoorlijk slingeren. Een heel bijzondere plek vond ik Cathedral Cove. Deze 5 dingen zijn ook zeker de moeite waard om te doen in Coromandel.
Auckland
De grootste stad van Nieuw-Zeeland is perfect om je reisroute Nieuw-Zeeland te eindigen (of beginnen mocht je de route andersom afleggen). Wist je trouwens dat het niet de hoofdstad is? Dat is Wellington! De stad is gebouwd op groene heuvels en je vindt er moderne architectuur. Er zijn genoeg leuke, hippe tentjes en toffe bezienswaardigheden zoals de Skytower voor een adembenemend uitzicht over de stad. Het havengebied Viaduct Bassin is de gezelligste plek in Auckland voor een hapje en drankje. Zin om te wandelen? Ga dan naar Mount Eden Boardwalk.