Hoe cool is het als je er gewoon even tussenuit piept en naar de andere kant van de wereld vliegt om een tijdje te wonen en werken in Australië?! Als je Working Holiday Visum is goedgekeurd, is het tijd om een ticket te boeken om “Down Under” te gaan. In dit artikel lees je wat je precies moet regelen als je wil wonen en werken in Australië en geef ik tips hoe je een nieuw thuis creëert.
Tax Files Number
Als je in Australië wil werken, moet je net zoals in Nederland ook belasting betalen. Het is dus van belang om je Tax Files Number (TFN) aan te vragen. Dit doe je op de website van de Australische overheid en kost niets. Een TFN is een persoonlijk, uniek nummer wat aan jou gekoppeld wordt. Wanneer je salaris ontvangt, wordt er een beetje belasting ingehouden. Je krijgt het nummer per post opgestuurd en het kan maximaal 28 dagen duren. Maar wat is je adres?
Een nieuw thuis
Als je gaat wonen en werken in Australië is het ontzettend belangrijk dat je een plek vindt waar je je op je gemak voelt en waar je het idee hebt er je nieuwe thuis te kunnen creëren. Als je voor de eerste keer naar Australië gaat, heb je wellicht totaal geen idee waar je heen moet. Althans dat had ik niet. Ik twijfelde tussen Sydney en Melbourne en heb van horen zeggen dat Sydney meer een stad is om te bezoeken en Melbourne eerder een stad is om te wonen en werken. Melbourne dus, maar dan… De ene wijk is de andere wijk niet en waar ga je je in hemelsnaam voor het komende half jaar ofzo settelen. Ga allereerst gewoon in hostels zitten en loop in verschillende wijken rond. Je merkt gauw genoeg of je je er thuis (kan) voelen of niet. Als je eenmaal hebt besloten waar je wil gaan wonen, kun je op Flatmates.com.au zoeken naar een woning. Ook zijn er verschillende Facebook groepen zoals deze en deze in Melbourne. Je hebt dit ook voor andere plekken in Australië.
TIP: Mocht je om wat voor reden dan ook geen postadres hebben voor maximaal 28 dagen, kijk dan eens hiernaar. Deze organisatie maakt een postadres voor je aan, je hebt online toegang tot die post en tot slot sturen ze de post naar het voor jou dichtstbijzijnde Travellers Contact Point of naar het hostel, de familie of waar je dan ook verblijft.
Open een bankrekening
Ook dat is nodig om te wonen en werken in Australië. Een Australische bankrekening heb je uiteraard nodig om je salaris te krijgen, maar daarnaast scheelt het je wellicht ook een hoop geld qua pin kosten. Ik heb mijn Nederlandse rekening bij de Rabobank lopen en iedere keer als ik contant geld haal bij een ATM, betaal ik met mijn betaalpas €3,50 en met mijn creditcard €4,50 extra per transactie. Reken maar uit… Ik heb wat research gedaan en Commonwealth blijkt de beste/meest voordelige optie te zijn. Het openen van een rekening is gratis, maar indien je minder dan AUD 2.000 per maand verdient, kost de rekening AUD 4 per maand. Hoe open je dan een rekening? Ga naar een van de vele kantoren met je paspoort, TFN als je die al hebt (zo niet, geen probleem), je Australische telefoonnummer en een postadres. Binnen vijf werkdagen ontvang je de debit card per post.
Een Australisch telefoonnummer
In Australië heb je als het ware drie grote providers. Dit zijn Telstra, Optus en Vodafone. Voor welk netwerk je moet kiezen hangt af van waar je je in Australië bevindt. Redelijk zwart-wit gezegd heeft Telstra in heel Australië bereik. Optus heeft goede verbinding met name aan de oostkust. De verbinding aan de westkust en in de outback blijkt belabberd te zijn. Hetzelfde geldt voor Vodafone; de oostkust is prima, maar de outback en de westkust is ellendig. Voor mij is het belangrijk dat ik goede verbinding heb, dus ik heb voor Telstra gekozen. Op het moment dat ik een prepaid simkaart kocht, hadden ze (online) ook nog een leuke actie waardoor het qua prijs niet heel veel scheelde met andere providers. En hoe frustrerend is het als je geen verbinding hebt… dan geef je toch liever een paar euro extra uit voor iets wat wel werkt.
Een baan!
JOH! Maar hoe en waar vind je die dan? Er is niet één juist antwoord op die vraag en het hangt er vanaf wat voor baan je zoekt. Er bestaan websites als Gumtree en Seek en ook hier heb je weer de nodige Facebook groepen voor zoals deze in Melbourne, maar of dat nou dé manier is… ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het belangrijk is dat je ervoor moet zorgen dat je cv aantrekkelijk én up to date is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een foto hebt en dat je Australische telefoonnummer erop staat. Ga vervolgens naar een copyshop en print ‘m een stuk of twintig keer uit. Zoek je werk in de horeca? Trek wat leuks aan, gris je mascara en/of pot gel uit je backpack en ga gewoon bij leuke tentjes koffie drinken. Yes, dat worden heel veel koffietjes, maar om zomaar random ergens binnen te lopen lijkt me niet zo effectief. Plus als je eerst gaat zitten observeren krijg je een beetje een idee van de sfeer. Vervolgens geef je niet zomaar je cv aan een willekeurige medewerker, maar vraag je naar de manager on duty. Je onthoudt zijn of haar naam zodat je altijd op diegene kan terugvallen mocht je na een tijdje niks gehoord hebben. Idealiter spreek je meteen een datum af om een trial te komen doen. Dit is meestal op vrijwillige basis en niet langer dan drie uurtjes. Een laatste tip die ik heb om die ene job te krijgen is: bluf. Wel overtuigend bluffen anders heb je er nog niks aan. Zo blufte ik dat ik best wel wist hoe ik met een koffiezetapparaat om moest gaan. Ondertussen ging ik thuis Googelen en YouTube filmpjes kijken. Fake it till you make it! In Melbourne is koffie echt een ding. “Can I have a strong soy dirty chai latte with one sugar and some honey, please?” “Yes sure! What kind of coffee?” Deze zin wordt uitgesproken met een Australisch accent en uiteindelijk lijkt het erop alsof die Australiër aan de andere kant van de balie de menukaart nog even in zichzelf aan het doornemen is. Hier wen je aan, ook aan dat accent en uiteindelijk herhaal jij de bestelling vlekkeloos en lukt het je ook nog om een hartje te creëren met het melkschuim!
Responsible Service of Alcohol (RSA)
Je hoeft je RSA alleen te halen als je in een horeca tentje gaat werken waar ook alcohol wordt geschonken. Tijdens deze cursus leer je over alcohol, de werking ervan, over hoe je dronken mensen herkent, hoe je nee zegt als gasten in beschonken toestand toch nog om een drankje vragen etc. De wetgeving verschilt per staat, dus daarom is je RSA die je in bijvoorbeeld Victoria hebt gehaald niet geldig in Queensland. Deze cursus kun je online volgen, behalve als je in Victoria bent. In dat geval moet je terug de schoolbanken in. Hieronder vind je linkjes voor verschillende staten.
– Victoria > Boek hier een RSA cursus | $60
– New South Wales > Boek hier een RSA cursus (online) | $124
– Queensland, Western Australia, South Australia & Northern Territory > Boek hier een RSA cursus (online) | $24