De ontwikkeling van hoe men een vakantie boekt is een reis op zich. “Vroeger” ging je naar een reisbureau. Dan kreeg je een hele stapel reisgidsen mee naar huis en kon je urenlang bladeren om vervolgens bij hetzelfde kantoor weer terug te komen om je reis te boeken. Tegenwoordig boek je je vakantie online net zo snel als je favoriete thuisbezorgd maaltijd. Maar zoals je wellicht weet: snel, goed en goedkoop is geen combinatie. Slechts twee elementen zijn met elkaar te combineren. Waar vind je dan die balans?
Steeds minder fysieke reisbureau’s
Ga eens bij jezelf na wie in jouw omgeving een traditioneel reisbureau binnen stapt. Zelf heb ik aan twee handen genoeg. Misschien zelfs wel één. Het aantal fysieke reisbureaus is ook flink gedaald. In 1995 telde Nederland nog 2500 reisbureau’s. Momenteel zijn dat er nog zo’n 500. Een oorzaak van deze daling is digitalisering en modernisering. Denk aan de opkomst van online boekingssystemen. Toch heeft de coronacrisis ook weer voor een andere wending gezorgd.
Zelf boeken of bij een reisorganisatie?
Waar je voorheen zelf wel een vlucht, taxi en accommodatie boekte, is dat tegenwoordig ook weer anders. Als gevolg van het coronavirus zijn er heel wat organisaties en instanties omgevallen. Je bent simpelweg beter beschermd als je een pakketreis bij een organisatie boekt die is aangesloten bij de ANVR/SGR. Een voorbeeld hiervan is als de reisaanbieder failliet gaat of als de pakketreis gewijzigd of geannuleerd moet worden. Maar ja… de pakketreizen die jij op internet tegenkomt is dan precies net weer niet wat je wilt. Het is en blijft jouw vakantie, dus wat is nou wijsheid?
Reisagent speelt een belangrijke rol
En dat is nu precies waar de reisagent om de hoek komt kijken. De meeste zelfstandig reisagenten zijn aangesloten bij de ANVR/SGR. Ik wel in ieder geval. Kijk maar. Dit zorgt er onder andere voor dat jij als consument een aantal zekerheden hebt over bijvoorbeeld de kwaliteit van de reisbegeleiding en je weet ook zeker dat je je geld terugkrijgt als de reisorganisatie failliet gaat. Zekerheden die je niet hebt wanneer je zelf een reis gaat samenstellen. Daarnaast scheelt het je behoorlijk veel tijd. Je hoeft geen avondenlang meer achter je laptop te zitten om op zoek te gaan naar die ene fijne plek of die prachtige accommodatie. Een reisagent ként deze plekjes. Bovendien heb je daar misschien ook helemaal geen tijd voor of vind je het simpelweg niet leuk om dit uit te zoeken.
Ontzorgen en persoonlijk contact is belangrijk
Klanten die bij mij komen willen het liefst maar één ding: ontzorgd worden. De coronacrisis is al zwaar genoeg geweest en ze hebben het druk genoeg met werk, sociale verplichtingen en noem ’t maar op. Een vakantie staat gelijk aan ontlading. Samen met je geliefde ontstressen of juist meer aandacht voor jezelf (lees hier waarom een solo trip een absolute aanrader is). Gelukkig kan er steeds meer en steeds verder gereisd worden. Mensen willen weer nieuwe smaken proeven, nieuwe geuren ruiken, andere culturen leren kennen, buiten hun eigen comfort zone treden. Het avontuur lonkt als nooit tevoren. Als jouw persoonlijke reisspecialist zorg ik dat jouw vakantie al vóór de reis begint. Dat jij onbezorgd op reis gaat en dat jij geen standaard vakantie hebt. En mocht er nou onderweg iets gebeuren, ook dan ben ik er voor je. Geen eindeloze telefonische wachtrijen. Ik zorg ervoor dat het wordt opgelost, want dat persoonlijke contact is ook een van de grote voordelen van jouw persoonlijke reisagent. Dus om antwoord te geven op de vraag van de kop van dit artikel:Is een vakantie/reis boeken bij een reisagent beter? Ja, wel als jij geen onnodig risico wilt lopen en wilt dat het goed is en wordt geregeld. Bij een reisagent is alles mogelijk.