Als je reist ontkom je er niet aan om een vliegticket te moeten kopen. En soms wel meerdere. Dit kan een flinke hap uit je budget zijn, maar dat hoeft dus niet. Moet je dan op dinsdag boeken? En hoeveel weken van te voren? Hoe boek ik een zo goedkoop mogelijk vliegticket zonder ellenlang onderweg te zijn? Hierbij mijn tips om goedkope vliegtickets te vinden!
SNEL NAAR 👇🏼
Wees flexibel
Moet jij per se op een bepaalde datum vliegen vanwege werk of andere belangrijke afspraken, dan heb je niet veel keus en dan moet je dat ene ticket wel boeken. Als het op vakanties aankomt dan is er vaak wel wat meer ruimte. Het loont om een paar dagen eerder of later te vliegen. Maar hoe weet je nou of de prijzen inderdaad een paar dagen eerder of later gunstiger zijn?
Gebruik vergelijkingswebsites zoals Skyscanner of Momondo
Op dit soort websites kun je heel gemakkelijk invullen vanaf waar en waarnaartoe je wil vliegen. Heb je gewoon zin om weg te gaan en maakt de bestemming niet zoveel uit? Kies dan op Skyscanner voor “overal”. Kan ook handig zijn voor als je op wereldreis bent en je nog niet weet wat je volgende bestemming wordt. Vervolgens selecteer je “de hele maand” en zoeken maar.
Vlieg vanaf een andere luchthaven
Een andere tip die ik je mee kan geven is om ook te kijken voor tickets vanaf een andere luchthaven dan van waar je in eerste instantie zou vliegen. Ben je op zoek naar een internationale vlucht? Kijk behalve naar tickets vanaf Schiphol ook eens naar tickets vanaf Brussel. Wanneer je bijvoorbeeld een stedentrip in Europa maakt kun je ook kijken voor tickets vanaf Eindhoven of Rotterdam The Hague. Hetzelfde geldt voor het vliegveld waar je aankomt. Wellicht kun je vliegen op een ander vliegveld in de buurt van je bestemming. Houd er wel rekening mee dat je extra tijd en geld moet rekenen om van en naar die vliegvelden te gaan. Het is maar net wat je het allemaal waard vindt.
Boek een error fare
Een error fare vind je voornamelijk op websites als Fly4free en Secret Flying. Het is simpelweg gewoon een verkeerd geprijsd vliegticket. Fouten maken is mensenlijk, maar daar kan jij dus wel mooi van profiteren. Als je een error fare vindt, moet je hier alleen niet te lang mee wachten om deze te boeken. Anders is het ticket waarschijnlijk door iemand anders geboekt. Oh en goed om te weten: vliegmaatschappijen hebben het recht om deze tickets te annuleren als ze beseffen dat het een error fare is.
Stel een prijsalarm in
Het kost ontzettend veel tijd om iedere dag op zoek te gaan naar dat goedkope vliegticket. Grote kans dat je wel betere dingen te doen hebt, dus laat je automatisch informeren door ene prijsalarm (op Skyscanner) in te stellen. Weet je ongeveer in welke week je wil vliegen en waarnaartoe, kies dan voor de optie “stel prijsalarm in” en je ontvangt automatisch een e-mail wanneer de prijs van een ticket op de door jou gekozen data is gestegen of gedaald.
Check de prijzen voor je baggage
Low cost maatschappijen rekenen vaak extra veel voor je bagage. Soms is dit nog meer dan het ticket zelf. Ja hoe verzin je het?! Kijk dus ook naar een iets duurder ticket waar de bagage wel is inbegrepen. Wellicht zit er ook nog een snack en wat te drinken bij. Is toch mooi meegenomen!
Boek een open-jaw ticket
Een wat? Een open-jaw ticket is heel simpel gezegd een ticket heen van A naar B en terug van C naar A. Snap je? Voorbeeld: je vliegt van Amsterdam naar Singapore. Daar begin je met je reis en na Singapore reis je door naar Bali. Hier eindig je je reis en dus wil je ook vanaf Bali terugvliegen naar Amsterdam in plaats van vanaf Singapore. Hoe boek ik dan zo’n ticket? Vink op vergelijkingswebsites aan “meerdere bestemmingen” en here you go! Overigens is dit niet altijd goedkoper. Soms is een retourticket naar een bestemming, in dit geval Singapore, plus enkeltjes van en naar Indonesië goedkoper dan een open-jaw ticket. Ja, het nodige speurwerk is nodig om een goedkoop ticket te vinden.
Incognito zoeken of niet?
Zoeken in een incognito venster gaat wat mij betreft alleen maar op als je rechtstreeks bij een maatschappij wil boeken. Als je bijvoorbeeld heel vaak op de website van een vliegmaatschappij naar een bepaald ticket zoekt, dan wordt aan de hand van je cookies “onthouden” dat je geïnteresseerd bent in die vlucht. Daardoor kan de prijs stijgen. Als je via een incognito venster zoekt, dan worden deze cookies niet opgeslagen en lijkt het alsof je steeds voor de eerste keer zoekt.
Wanneer je gebruik maakt van vergelijkingswebsites dan maakt het niet uit. In hun database zijn al prijzen opgenomen. Pas wanneer je doorklikt en daadwerkelijk bij een van hun partijen een ticket wil boeken, dan wordt er gekeken of het tarief nog beschikbaar is en moet er dus nieuwe informatie worden opgehaald.
Wacht niet op last-minute tickets
Naar mijn mening bestaan last-minute tickets niet meer. Vaak wordt de prijs van een ticket een paar dagen voor vertrek juist duurder in plaats van goedkoper. Het is gewoon een leuke marketingterm waarmee gestrooid wordt. En zo heb ik ook vraagtekens bij de KLM Werelddealweken. Is deal niet gewoon een woord waar wij, Nederlanders, een zwak voor hebben? Plus het concept dat dit slechts een paar weken zijn, dus je krijgt het gevoel van nu of nooit? Ik heb het idee dat de prijzen iets omhoog gaan om vervolgens “korting” te krijgen. Een grote grap dus.
Heb jij nog andere tips om goedkope tickets te boeken? Laat het mij weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen.